2012. július 8., vasárnap

Csirkemellfilé bazsalikomos mártással és aszalt paradicsomos rizzsel

Hozzávallók:
Csirkéhez
- 60 dkg csirkemellfilé
... - só
- őrölt fekete bors
- 1 citrom
- 2-3 evőkanál olaj

Rizshez
- 4 dl rizs
- 8 dl szűrt húsleves
- 4 evőkanál sűrített paradicsom
- 6 szem aszalt paradicsom
- só
- őrölt fehér bors

Bazsalikomos mártás
- 2 evőkanál olaj
- 3 evőkanálnyi apróra vágott friss bazsalikomlevél vagy 2 kiskanálnyi szárított
- 1 dl főzőtejszín
- 2 csapott evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál szója szósz
Elkészítés:
1. A csirkemellet kissé lapjában úgy vágjuk föl, hogy 8 szelet legyen belőle. Kissé kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk. A jól megmosott citrom héját ráreszeljük, levét is rányomjuk, és félrerakjuk addig, míg a körettel és a mártással elkészülünk.
2. A rizst megmossuk, lecsöpögtetjük, egy lábasba szórjuk. A levest megforrósítjuk, a sűrített paradicsomot és az apró kockákra vágott aszalt paradicsomot hozzáadjuk, azután a rizsre zúdítjuk. Kissé megsózzuk, fehér borssal fűszerezzük, és amint újra forr, kis lángra állítjuk, lefedjük. 5-6 percnyi főzés után, amikor a tetejéről lefőtt a lé, a tűzről lehúzzuk. A fedele alá egy duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, a rizst így, a saját gőzében hagyjuk megpuhulni teljesen.
3. A mártáshoz az olajat egy peremes serpenyőben kissé megforrósítjuk, majd a fölaprított bazsalikomot beleszórjuk. Szűk 1 perc alatt megfonnyasztjuk. A húslevessel fölöntjük, és kis lángon főzzük 2-3 percig. A tejszínben a lisztet simára keverjük, a bazsalikomos alaplevet ezzel sűrítjük. Végül szójaszósszal ízesítjük.
4. A hús sütéséhez való olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, majd a mellszeleteket oldalanként megsütjük. Lecsöpögtetve, a bazsalikomos mártással leöntve, a paradicsomos rizzsel tálaljuk.

NAGYON FINOM! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése