2012. július 8., vasárnap

Jókai-bableves krumplis pogácsával

Hozzávalók:
Krumplis pogácsa
- 1 Kg krumpli
... - 40 dkg liszt
- 2 ek olaj
- 1 ek só
- 2 db tojás

Jókai bableves
- 60 dkg füstölt sertéscsülök (helyette füstölt nyers oldalas volt)
- 1 pár gyulai kolbász
- 20 dkg szárazbab (nem szórakoztam, konzerv bab volt és kész)
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- fél zeller
- 5 dkg liszt
- 1 vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejföl
- olaj
- fűszerpaprika
- só
- csipetketészta

Elkészítés:
1. Főzd meg a krumplit héjában. Utána hámozd meg, majd törd össze. Add hozzá a lisztet, sót, olajt és 1 db tojást. Gyúrd össze, nyújtsd ki és szaggass belőle pogácsákat. Vajazz ki egy nagy tepsit majd tedd bele a tepsibe őket és a tetejüket kend meg tojással. Süsd ki őket.

2. A babot előző este áztasd be (na ez nekem kimaradt mert konzerv bab volt), majd az oldalast együtt tedd fel főni körülbelül két liter vízbe. Add hozzá a megtisztított, egyben hagyott répát, zellert és kolbászt, és lassú tűzön főzd puhára. Ekkor szedj ki belőle mindent, kivéve a babot, az oldalast kockázd, a kolbászt karikázd fel. Kevés zsíron készíts rántást a hagymából, a fokhagymából és a pirospaprikából, majd ezzel sűrítsd be a levest. Tedd vissza az oldalast és a kolbászt, majd főzd bele a csipetkét*. Tejföllel meglocsolva tálald.

* Csipetke = 10 dkg liszt + 1 db tojás + kis só

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése