2012. július 8., vasárnap

Töltött paprika, tört petrezselymes krumplival



Hozzávallók:
Húsgombóc
- 500 gr darált hús
... - 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál étolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 db zöldpaprika
- 1 db egész tojás
- 125 gr hántolt 'A' osztályú rizs
- pirospaprika ízlés szerint
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- só ízlés szerint

Paradicsomszósz
- 1 kg paradicsom vagy 2 l paradicsomlé
- 2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- ízlés szerint kevés kristálycukor

Tört petrezselymes krumpli:
- 5-6 szem krumpli
- 1 ek vaj
- petrezselyem
- fokhagymás só

Elkészítés:
1. A sertéshúsra rányomjuk a fokhagymát.
2. A vöröshagymát felaprítjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a húshoz adjuk.
3. A rizst félig megfőzzük, és azt is a húshoz adjuk.
4. A töltelék befejezéséhez egy tojást kikeverünk, hozzáadjuk a töltelékhez a só, bors, és a fűszerpaprika kíséretében. Majd alaposan elkeverjük a tölteléket.
5. A paradicsomlébe belenyomjuk a fokhagymát, és főzzük közepes lángon.
6. Míg a paradicsom fő, elkészítjük a töltött paprikákat, és a gombócokat. Ehhez a paprikákat csumázzuk ki először.
7. Töltsük be a paprikákat úgy, hogy a végükbe is jusson töltelék, majd kissé nyomkodjuk meg az oldalukat, és a kijövő tölteléket csípjük le. Így elkerülhető, hogy túl feszesre legyen töltve a paprika, és főzéskor a rizs duzzadásától megrepedjen.
8. A maradék hústöltelékből nedves kézzel gombócokat formázunk.
9. Hozzáadjuk a paradicsomléhez a vizet, ízlés szerint sót.
10. Ezt követően a töltött paprikákat, és a gombócokat, valamit a petrezselymet beletesszük a paradicsomos mártásba, és közepes lángon teljesen átfőzzük őket.
11. A krumplit megpucoljuk és kockákra daraboljuk. Megfőzzük forró vízben, összetörjük egy villával, majd vajat, sót és petrezselymet adunk hozzá ízlés szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése