2012. július 8., vasárnap

Gombagombóc paradicsomos bazsalikomos mártással

Hozzávallók:
Gombóchoz
- 1 nagy csomó újhagyma
... - 5+10 dkg vaj
- 3 ek olívaolaj
- 1 kg piruló galóca
- só, őrölt fekete bors
- friss kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
- 3 tojás
- kb. 15 kanál zsemlemorzsa

Mártás
- 1 liter paradicsomlé
- 1 csomó újhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 dkg vaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- bazsalikom, kakukkfű
- 50 dkg koktélparadicsom
- só, őrölt fekete bors
- 1-2 kiskanál kristálycukor

Elkészítés:
1. Az újhagymát megtisztítjuk, vékonyan fölkarikázzuk, majd 5 deka vaj és az olívaolaj keverékében üvegesre pirítjuk. Rárakjuk a megtisztított (a gombák kalapját meg kell hámozni), fölaprított gombát. Enyhén megsózzuk, és pár percnyi pirítás után, amikor elegendő levelet engedett, erős tűzön jó 10 perc alatt a zsírjára sütjük. Közben megborsozzuk, finomra vágott kakukkfűvel és petrezselyemmel fűszerezzük. 15-20 percig hűlni hagyjuk, azután ledaráljuk.
2. A maradék 10 deka puha (szobahőmérsékletű) vajat a 3 tojással kikeverjük, majd hozzáadjuk a darált gombát. A zsemlemorzsát beledolgozzuk. Letakarva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe. A paradicsomlevet egy lábasban fölforraljuk, a gombás masszából egy kis gombócnyira valót kivesszünk, meggömbölygetjük, a paradicsomlében 5 percig főzzük. Ezután kiemeljük, s szemrevételezzük, hogy sikerült-e a próbafőzés. Ha a gombóc lágy lenne morzsát, ha túl kemény, egy kevés vajat tehetünk még bele. Egyúttal megkóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük. Ezután 24 kisebb gombócot formálunk belőle, a paradicsomlébe rakjuk, közepes lángon 5-6 percig főzzük, majd szűrőlapáttal óvatosan kiemeljük.
3. A mártáshoz az újhagymát megtisztítjuk, vékonyan fölkarikázzuk, majd az olívaolaj és vaj keverékében üvegesre pirítjuk. A vége felé zúzott fokhagymát, az apróra vágott bazsalikomot és kakukkfüvet is rárakjuk. A koktélparadicsomot félbevágjuk, a fűszeres-hagymás alapon átforgatjuk, majd a gombócok főzéséhez használatos paradicsomlével fölöntjük. Pár percig forraljuk, hogy egy kicsit besűrűsödjék, közben megsózzuk, megborsozzuk, a cukorral ízesítjük. Végül a gombócokat a mártásban megforrósítjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése